Bliža se pomlad z njo pa tudi sezona žara in piknikov. Pri peki na žaru pa je še posebno pomembna mreža za žar. Peka na žaru ali v kaminu je zelo priljubljena v pomladanskem in poletnem času, med drugim pa je tudi do neke mere bolj zdrava, saj hrana pripranljena na žaru ne vsebuje dodatnih maščob in podobno. Če pa jih že vsebuje, pa se te med samo peko odstranijo in je tako hrana manj mastna. Ko pečemo v kaminu ali pa na žaru je pomembna prednsem mreža za žar. V kolikor pečemo v kaminu si lahko kupimo posebno mrežo za žar, ki ima tudi nogice ali pa je na stojalu in je s tem poskrbljeno, da je hrana na primerni višini med samo peko. Če pa imamo žar pa si v primeru starejše mreže kupimo novo, saj je pomembno, da je mreža za žar vsake toliko časa menjana. Pri mreži za žar je pomembno, da jo po in pred vsako uporabo očistimo, saj s tem poskrbimo za daljšo življensko dobo mreže in pa za higieno pri peki. Pred peko je potrebno mrežo tudi naoljiti, saj s tem poskrbimo, da se hrana ne prime, seveda pa je treba pred začetkom peke počakati, da se odvečno olje odcedi in razkadi, da nam ne pokvari okusa hrane.
Danes je v Sloveniji že veliko ponudnikov mrež za žar. Eden boljših je tudi podjetje IKI – PRO, ki se med drugim ukvarja tudi z izdelavo žarov in mrež za žar. Posebna izvedba mrež razvitih v njihovem podjetju, preprečuje krivljenje materiala. Palice iz polnega materiala so vpete v okvir mreže, tako ima vsaka palica minimalni hod znotraj okvirja. Mreža za žar je tako bolj odporna in se pri segrevanju ne ukrivi tako hitro. Med samo peko pa je pomemben tudi manjši raznik med palicami katerega mreža za žar izdelana pri podjetju IKI – PRO tudi ima.