Demenca – kaj je in kako se z njo soočiti?

Demenca je sindrom, ki povzroči počasno in postopno upadanje kognitivnih funkcij. Vpliva torej na spomin, razmišljanje, orientacijo, razumevanje in sposobnost učenja. Čeprav prizadene predvsem starejše ljudi, ni ravno normalen del staranja. Obstaja več vrst demence, na primer Alzheimerjeva bolezen, vaskularna demenca ali frontotemporalna demenca. Kaj pomeni demenca in kako se z njo soočiti je večno in težko vprašanje za bolnika in svojce.

Kaj povzroča demenco?

Možganske celice delujejo pravilno, če niso poškodovanje. Demenco pa povzročijo ravno poškodbe možganskih celic, to pa vpliva na sposobnost možganov in na njihovo delovanje. Te poškodbe povzročijo izgubo spomina, zmedenost, težave pri govoru in razumevanje ter težave pri vsakodnevnih opravilih. Tveganja za demenco so povezana z življenjskim slogom. To vključuje pomanjkanje telesne aktivnosti, nezdravo prehrano, visok krvni tlak in sladkorno bolezen. Tveganje pa povzročijo tudi genetski dejavniki.

Simptomi demence

Pogosto so blagi simptomi demence prisotni na začetku. Pozabljivost, težave z iskanjem besed in podobne težave, se s časom poslabšajo. Pacienti so pogosto zmedeni, izgubijo občutek za čas in prostor, pojavijo se težave z razumevanjem osnovnih nalog in komunikaciji z drugimi. Vse to spremljajo še čustvene spremembe, na primer tesnoba, razdražljivost in depresija.

demenca

Kako se soočiti z demenco?

Demenca prizadene tako paciente, kot tudi njihove svojce. Da se z njo soočimo, je potrebna zdravstvena obravnava in pa psihološka podpora.

  • Zdravljenje

Demence žal trenutno še ni možno pozdraviti. Obstajajo zdravila, ki potek bolezni upočasnijo, tako da s tem izboljšajo kvaliteto življenja bolnikov. Pri poteku bolezni je potrebno bolnikove simptome spremljati in sodelovati z zdravnikom.

  • Podpora okolja

Za bolnika je pomembno, da je v varnem okolju, ki ga podpira. Najpomembnejši akterji bolnika so družina in skrbniki, saj morajo pomagati bolniku ostati aktiven in vključen v vsakodnevne aktivnosti. V veliko pomoč je označevanje predmetov in pa ohranjanje preproste vsakodnevne rutine, ki bolnikom zelo pomaga.

  • Psihološka podpora

Družina in skrbniki se soočijo s številnimi izzivi, ki jih demenca prinaša. Zato potrebujejo dobro in ustrezno psihološko podporo. Skupine za samopomoč in strokovnjaki lahko nudijo pomembne smernice za soočanje z vsakodnevnimi težavami in čustvenimi izzivi, povezanimi z demenco.

Demenca zahteva potrpežljivost, razumevanje in prilagoditve, vendar lahko z ustrezno podporo življenje oseb z demenco ostane dostojno in kakovostno.